buxusrups bestrijding onderhoud buxus Nederveen Tuinen

Hij ziet er zo prachtig uit, de buxusrups. Zijn groene harige lijfje bedekt met zwarte stippen en kop doen je haast vergeten dat hij vooral ook heel actief is. Zo actief dat hij in zeer korte tijd de prachtige ronde of anders vormige buxus weet op te peuzelen. Wanneer bestrijding uitblijft kan de buxus onherstelbaar aangetast worden en is er van de ooit zo mooie buxus niet veel meer over.

En alhoewel het nu lijkt alsof de buxusrups er alleen deze maand de buxus bewoont, niets is minder waar. De buxusmot overleeft de winter en begint in het voorjaar met het leggen van haar eitjes. Hieruit komen dan de rupsjes in een zachtgele kleur bedekt met bruine strepen over de lengte. Als volgroeide rups hebben ze een lengte van ongeveer 4 centimeter en zijn ze niet meer te missen. Zeker nu de winter erg zacht is geweest slaat de buxusrups in alle hevigheid toe.

buxus aangetast buxusmot buxusrups

Na zijn reis vanuit China is de buxusmot, een kleine witte vlinder met transparante vleugels, ook bij ons terecht gekomen. Het zuidelijke deel van Nederland heeft het meeste last hebben van deze buxus etende rups, maar ook in Noord-Holland is de buxusrupsplaag momenteel in alle hevigheid aanwezig. 

Pyrethrum bestrijdingsmiddel

Het bestrijden van de buxusrups kan tegenwoordig op een zeer milieu vriendelijke wijze. Door gebruik te maken van een 100% biologisch product op basis van natuurlijk Pyrethrum worden alleen de schadelijke insecten bestreden en is het niet schadelijk voor onder andere bijen.

Zonder bestrijding gaat uw buxus het niet overleven. Het is dus van groot belang dat u uw buxussen laat onderhouden om te voorkomen dat deze onherstelbaar worden aangetast. Neemt contact met ons op en wij maken graag een afspraak met u om van uw buxus weer een eyecatcher te maken.

 

 

foto’s: pixabay