herfstblad_grond

De herst is in volle gang. Onverwachtse regenbuien wisselen zich af met harde windstoten en af en toe en opbeurende regenboog.  Met nog een paar blaadjes aan de bomen en veel gekleurde bladeren op de grond is het de hoogste tijd om de tuin winterklaar te gaan maken. Want een goed onderhouden tuin in de hersft en winter zorgt dat je in het voorjaar extra kunt genieten van het buitengewone buitenleven. Een paar tips om de tuin winterklaar te maken vind je hier. Is er hulp nodig bij het winterklaar maken van je tuin? Laat ons weten wat onze specialistische hoveniers voor jou kunnen betekenen.

Grassen

Staat jouw tuin ook vol met mooie grassen? Bind de hoge grassen waar nodig bij elkaar om te voorkomen dat deze bij veel wind of regen plat gaan slaan. De prachtige pluimen van de grassen kunnen blijven zitten en geven de tuin gedurende de herfst en winter extra sfeer. Wanneer er sneeuw mag vallen dit jaar krijgen ze nog meer karakter. In het voorjaar is het de juiste periode om de pluimen te verwijderen.

Bladeren

De prachtige kleuren van de gevallen bladeren zijn voor de een een doorn in het oog en voor de ander een sfeermaker in de tuin.  Het bladvrij houden kan voor mensen die een opgeruimde tuin willen hebben dus een behoorlijke bezigheid zijn in het najaar. Het laten liggen van de bladeren in de borders biedt bescherming aan diverse planten en dieren in de winter.

Gazon

Om te voorkomen dat het gazon gele plekken krijgt is het belangrijk dat de bladeren van het gras verwijderd worden. Naast dat dit beter is voor het behoud van het gras voorkomt het ook nog eens gevaarlijke situaties wanneer de bladeren nat en zeer glad worden.

winterklaar onderhoud gras november hovenier amsterdam

Snoeien

Zolang de vorst zich nog niet heeft aangediend is nu ook het moment om te snoeien. Van de druif tot de appelboom, de knotwilg tot heesters en andere bomen. November is de ideale periode om de verschillende beplanting te onderhouden en te voorzien van een verjongingssnoei.