De aanleg van elke tuin is uniek. De plek waar persoonlijke wensen en mogelijkheden van de bewoners bij elkaar komen. Maar het aanleggen van een zintuigentuin is zo niet nog unieker. Hierbij is het van groot belang dat bij het ontwerpen van de tuin rekening wordt gehouden met alle zintuigen die we hebben en hoe die te prikkelen door het gebruik van materialen, kleuren, geuren en dieren. Momenteel zijn wij bezig met de aanleg van een zintuigen of zogeheten dementetuin in Amstelveen.

zintuigentuin amstelveen woonzorg Brentano

Ontwerp zintuigentuin of dementietuin

Bij het maken van het ontwerp voor deze zintuigentuin moest er rekening gehouden worden met alle bewoners. Sommige van de bewoners van deze woonzorg instelling in Amstelveen lijden aan dementie en zijn erg gebaat bij een tuin die doormiddel van geuren en kleuren herinneringen ophaalt. Daarnaast is de veiligheid van de bewoners ook van groot belang. Zij moeten zonder obstakels de tuin door kunnen lopen om zo te genieten van alles wat er te zien, horen en voelen valt. Naast het ronddoorlopende wandelpad zijn diverse mogelijkheden voor de bewoners om te zitten. Zo kunnen ze extra genieten van de omgeving of van elkaars gezelschap.

Beplanting

Juist omdat het zo belangrijk is voor de bewoners van woonzorg instelling Brentano dat zoveel  mogelijk zintuigen worden geprikkeld speelt de beplanting een cruciale rol. Verschillende kleuren, vormen en geuren zorgen dat de tuin steeds weer blijft verrassen en de bewoners lang kunnen genieten van het buitenleven. Daarnaast is er voor de bewoners ook de mogelijkheid om zelf actief in de tuin bezig te gaan. In de grote kas in het midden van de tuin kunnen de bewoners naar hartelust aan de slag.

Dieren in de zintuigentuin of dementietuin

De aanwezigheid van dieren is voor jong en oud een verrijking. In deze zintuigen of dementietuin is gekozen voor een kippenren met hooiberg. Hier zullen over niet al te lange tijd de kippen hun eieren gaan leggen en beweging brengen in de tuin.

Volgende week is deze bijzondere tuin voor het grootste gedeelte al aangelegd en zullen de bewoners met een feestelijke opening het nieuwe buitenleven vieren. Van het voorjaar wanneer de eerste planten hun bloemen weer laten zien gaat deze tuin echt leven. We laten dan graag met trots zien hoe deze zintuigentuin en dementietuin bij gaat dragen aan het welzijn van haar bewoners. Wil je ondertussen meer weten over waar wij deze tuin aanleggen kijk dan bij  woonzorg Brentano – Klaasje Zevenster.